Te-ai hotarat sa-ti instalezi un sistem fotovoltaic si sa devii autonom energetic? Nu stii foarte multe lucruri despre cum functioneaza si cum ar putea fi energia verde in beneficiul tau?

Sa pornim de la definitia sistemului fotovoltaic, care reprezinta un ansamblu de componente interconectate, ce capteaza, preia si converteste energia solara in energie electrica, printr-un proces realizat in baza efectului fotovoltaic.

Din ce este compus un sistem fotovoltaic?

In general, un sistem fotovoltaic este compus din: panouri fotovoltaice, invertor, acumulatori si sistem de fixare + conectori. Sa le luam pe fiecare in parte si sa aflam ce rol au.

Panourile fotovoltaice – ce sunt?

Panourile fotovoltaice sunt structuri mono sau policristaline, care au rol in captarea radiatiei solare pe care o convertesc in energie electrica.

Sistem fotovoltaic

Schema sistem fotovoltaic

Invertorul – ce rol are?

Invertorul este un element esential prin care curentul continuu este convertit in curent alternativ, folosit in alimentarea consumatorilor casnici.

Acumulatorii – necesari sau nu?

Acumulatorii sunt echipamente specifice stocarii surplusului de energie produs de panourile fotovoltaice, care se va folosi in zilele innorate sau noaptea. Se aleg de obicei in functie de capacitatea de stocare si puterea acumulatorului.

Sistemul de fixare + conectorii

Reprezinta un ansamblu solid pe care se monteaza intreg sistemul, fie pe acoperis, fie la sol.

Cum functioneaza sistemul fotovoltaic?

Putem sintetiza functionarea unui sistem fotovoltaic astfel:

  • radiatia solara este captata de panourile fotovoltaice si o transforma in energie electrica.
  • energia electrica este preluata de invertor sau stocata in acumulatori, dupa caz, fiind apoi convertita in curent alternativ, necesar functionarii consumatorilor casnici.

Schema principiu de functionare –

Ce beneficii vei avea?

Astfel ca, pentru cei care vor detine un sistem fotovoltaic de tip on grid, energia fotovoltaica produsa este prima care va fi consumata, iar daca necesarul va fi mai mare decat cantitatea produsa, atunci se va trece la consumul din reteaua nationala.

Daca in schimb, energia fotovoltaica produsa depaseste necesarul de consum al locuintei, veti deveni prosumatori!

 

Expertiza si experienta echipei Sorilo va stau alaturi, pentru a lua cele mai bune decizii in materie de energie regenerabila!